Bodrum’da vatandaşlar ve esnaf su kesintilerinden şikayetçi

Kenan GÜRBÜZ

Bodrum’da yaz mevsimin gelmesi ile birlikte yaşanan su kesintileri vatandaşları ve esnafı isyan ettirdi. Vatandaşlar tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi.

Bodrum’un Müskebi, Çırkan ve Turgutreis Mahallerinde son 1 haftadır yaşanan kesintilere mahallerde yaşayan vatandaşlar ve esnaflar tepkili. Bodrum Belediyesinin planlı bir kesinti olmadığını söylediğini anlatan vatandaşlar, “Kesinti planlı veya plansız su kesiliyor mu kesiliyor. Su faturasını bir gün ödemesek suyumuzu kesen MUSKİ ekipleri ise ortalıkta görünmüyor. Her gün paramızla marketten su almak zorunda kalıyoruz. Çamaşır ve bulaşıklar birikti. Hijyen diye bir şey kalmadı” dediler.

Çırkan Mahallesi’nin yüksek kesimlerinde yaşanan kesintiler ise günlük yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Çamaşır ve bulaşıklarını yıkamak için saatlerce suyun gelmesini beklediklerini anlatan Çırkan Mahallesi sakinleri günlük kişisel temizliklerini bile yapamadıklarını anlatarak, “Çocuklarımız ve biz günlerdir banyo bile yapamadık” dediler.

TEPKİLERİNİ SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DİLE GETİRDİLER

Su kesintisi ile ilgili vatandaşların “Şikayetim Var” ve farklı sosyal mecralardaki paylaşımları şöyle:

“Bodrum Müskebi Mahallesi Kemer Caddesi’nde sürekli sular kesiliyor. Son dört gündür her gün kesinti yaşanıyor ve bu kesintiler uzun sürüyor. Aradığımda şebeke arızası olduğu ve onarım yapıldığı söyleniyor; ancak kalıcı bir çözüm sağlanmıyor. Sadece günü kurtarmak için geçici müdahaleler yapılıyor. Kalıcı bir çözüm bulunamamasını anlamak güç. Acaba yeterli personel ya da ekipman mı yok? Ödediğimiz vergiler nereye gidiyor? Dün akşam saat 20:30 civarında sular verildi, ancak bu sabah yine su yok. Aradığımda planlı bir kesinti olmadığı söylendi. Ne yazık ki her gün bu sorunla karşılaşıyoruz ve yaşam kalitemiz bu durumdan olumsuz etkileniyor. Eğer barajda su yoksa durumu anlarım; ama şebeke arızası nedeniyle her gün su kesintisi yaşanmaması gerekir. Maalesef belediye bu konuda yeterince çalışmıyor.

1.5 YAŞINDA BEBEĞİME BANYO YAPTIRAMIYORUM

Bodrum’a bağlı Turgutreis ilçesinde ikamet etmekteyim. Her gün sularımız kesiliyor ve sadece yarım saat veriliyor. Gün içerisinde bu durum büyük sıkıntılara yol açıyor. Çamaşır makinesinin çalışma süresi en az 1 saat olduğu için işlerimiz aksıyor ve hijyen sorunları yaşıyoruz. 1,5 yaşında bir bebeğim var ve iki haftadır düzgün bir şekilde yıkayamıyorum. Yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle zor durumdayız. Lütfen bu soruna bir çözüm bulunmasını talep ediyorum. Kendimi çok zor şartlar altında hissediyorum. Dışarıdan satın aldığım sular için ödediğim para da cabası. Çamaşırların ve bulaşıkların birikmesiyle evdeki iş yükü artmakta. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu tür sorunlarla karşılaşmamıştım.

Bodrum Turgutreis’te yaşamaktayım. Ramazan Bayramı’ndan bu yana 24 saat boyunca suların aktığı bir gün olmadı; sürekli olarak su kesiliyor.

Bayramda yatılı misafirlerim mağdur oldular. Benim biriken yıkanamayan çamaşırlarım var. Musluktan su kesintisi mesajı geliyor: ‘2 günlük kesinti olacak’ diye; sonrasında suyu veriyorlar, 2 saat sonra tekrar kesinti olacağı mesajı geliyor. Üstelik elektrikler de kesilmiş durumda şu anda. Belediyecilik anlayışını, altyapı çalışmalarını ve bu amatörce durumu anlayabilmiş değilim. Bu bahsettiğim sorunlar sürekli devam etmekte. Geçtiğimiz yaz haftanın en az 4-5 günü sularımız akmıyordu. Bu durumdan oldukça rahatsızım ve şikayetçiyim.

MUSKİ: OTEL VE VİLLA HAVUZLARI AŞIRI SU TÜKETİYOR

Muğla Su ve Kanazilasyon İdaresi (MUSKİ) yetkilileri ise Bodrum’da son günlerde yaşanan su kesintilerinin nedenini şu şekilde açıkladılar:

“Yağış oranlarının %45 azalması, turizm sezonu nedeniyle yaşanan yoğun su tüketimi, otel ve villa havuzu doldurma, sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üstünde seyretmesi ve baraj seviyelerinin geçtiğimiz yıllara oranlara çok düşük seviyelerde olması gibi nedenlerden dolayı Bodrum’un bazı bölgelerinde su kesintileri yaşanmaktadır.

Bölge halkının su kesintileri hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahibi olmasının yanı sıra MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından su kesintilerine karşı alınan önlemler ve hayata geçecek olan projeler hakkında açıklama yapma gereği duyurulmuştur”

BODRUM’A VERİLEN SU YETERSİZ

Muğla Su ve Kanazilasyon İdaresi (MUSKİ) yetkilileri, öncelikle Bodrum Yarımadasının su ihtiyacı ve bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik sağlanan su miktarı hakkında verilere bakıldığında arada önemli bir eksiğin olduğunun ortaya çıktığına işaret ederek, şu bilgileri paylaştılar:

“Bodrum Yarımada’sının günümüz itibariyle yıllık su ihtiyacı 44,42 Milyon m³ ancak MUSKİ Genel Müdürlüğüne tahsis edilen ve Bodrum’a vermesi söylenen su miktarı ise 29,50 Milyon metreküptür. Yeni kuyu açılarak bu su miktarının yükseltilmeye çalışılmasına rağmen küresel iklim krizinin etkileriyle çok sayıda su kaynağı kaybedilmiştir sisteme verilebilen su miktarının ise ancak 28,50 Milyon m³ seviyelerinde kaldığı görülmektedir.

Bodrum’a verilen bu su ise yaklaşık olarak 320 bin kişiye yetecek miktardadır. Ancak Bodrum’da turizm sezonunda ve özellikle Bayram tatillerinde 1 Milyon ’un üzerinde misafir ağırlanmaktadır. Yıllık yaklaşık olarak 16 Milyon metreküp su açığına ilaveten yıllık 5 Milyon metreküp temin edilmesi ön görülen Mumcular Barajından 28 Eylül 2023 tarihinden itibaren su alınamamaktadır.

Yaşanan bu su yetersizliklerinin geçici ve kalıcı çözümleri için MUSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından önemli projeler hazırlanmış ve hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bunlardan ilki Güvercinlik İçme Suyu Artıma Tesisinde arıtma kapasitesinin arttırılması olmuştur. Bayram tatilinde yaşanacak yoğunlukta su ihtiyacının mümkün mertebe karşılanması adına bugün itibariyle 33.700 m³/gün su iletimi sağlanan Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisinden, 12.06.2024 tarihi itibariyle 50.000 m³/gün su temin edilmesi için gerekli yatırımlar yapılmış ayrıca yeni açılan kuyuların sisteme bağlanması ile ilave 1500 m³/gün olmak üzere toplam da Kurban Bayramı öncesinde 17.800 m³/gün sisteme su ilave edilecektir”

ÖZEL FİRMALAR TANKERLE SU SATIYORLAR

Bodrum Belediyesi ise su kesintisi yaşanan mahallere vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda tankerlerle ücretsiz su ulaştırıyor. Belediyeye ait 5 tankerin gelen taleplere göre, su kesintisi yaşanan mahallelere su ulaştırdığı öğrenildi.

Turizm Cenneti Bodrum’daki otellerin, turistik tesislerin ve vatandaşların özel su firmalarına ait 3 tonluk bir tanker su için 2000 ila 2500 TL ödediği öğrenildi.

Bodrum’daki içme suyu isale hatlarında meydana gelen patlamalara henüz çözüm bulunamadı. DSİ Genel Müdürlüğü, Bodrum Yarımadasındaki İçme Suyu Projesi kapsamındaki tesislerin Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) mülkiyetinde olduğunu ve patlayan hatlarla ilgili sorumluluklarının olmadığını açıkladı. MUSKİ, ekipleri sürekli patlak yaşanan bölgeleri tamir etmeye çalışıyor.

MUMCULAR BARAJINDA SU SEVİYESİ YÜZDE 17.2

Turizm Cenneti Bodrum’da sezon öncesi “Susuz Yaz” kapıda, DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajında su seviyesi yüzde 17.20 seviyesinde. Mumcular Barajından elde edilen suyun yüzde 66’sı Bodrum’un içme suyu temini için kullanılıyor
Yağış mevsimi geçmesine rağmen Turizm Cenneti Bodrum’da sezon öncesi “Susuz Yaz” kapıda, DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajında su seviyesi yüzde 17.20 seviyesinde. Mumcular Barajından elde edilen suyun yüzde 66’sı Bodrum’un içme suyu temini için kullanılıyor.

DSİ Verilerine göre Bodrum’a su temin edilen Mumcular Barajı yeterince yağış almadı. Barajda su seviyesi yüzde 17 seviyesinde. Mumcular Barajında elde edilen suyun yüzde 66’sı Bodrum’un içme suyu temini için, yüzde 34’ü Karaova bölgesinin sulaması için kullanılıyor.

Milas’a ve Bodrum’a içme suyu ve ve bölgedeki termik santrallere su sağlayan Geyik Barajında ise su seviyesi yüzde 49 seviyesinde. Geyik Barajındaki suyun büyük bir bölümü bölgedeki termik santrallerde kullanılıyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gg